Renovation: More light & space with a glass roof

accreditation
Share your Subscriber Article
You have 5 articles to share every month. Send this story to a friend!
0:00
play article
Subscribers can listen to this article
The new atrium leads directly from the open-plan kitchen-cum-living area and even offers a little view of Devil’s Peak. A tarpaulin on a pulley system can open and close to keep out the worst of the afternoon sun in summer, while a red velvet curtain between the kitchen and atrium prevents too much heat loss in winter. Plants in one corner give the space a tropical feel. The large piece of driftwood from which a lantern is suspended was picked up in a field by JD. Glass and steel structure by Aldiy Lifestyle Conservatories
The new atrium leads directly from the open-plan kitchen-cum-living area and even offers a little view of Devil’s Peak. A tarpaulin on a pulley system can open and close to keep out the worst of the afternoon sun in summer, while a red velvet curtain between the kitchen and atrium prevents too much heat loss in winter. Plants in one corner give the space a tropical feel. The large piece of driftwood from which a lantern is suspended was picked up in a field by JD. Glass and steel structure by Aldiy Lifestyle Conservatories

Photographs Francois Oberholster l Production Marian van Wyk

There is a clear division between the ‘old’ and ‘new’ parts of the house where the original Oregon pine floor and trendy black and white tiles meet. “We chopped out the clay tiles that were in the kitchen so that the kitchen and atrium floor could form a cohesive whole,” explains JD.

“I wanted the floor to be one level from the front door to the back door, without a step between the old and new floors. It took quite a lot of effort and loads of tile cement to get it right!” Construction by Best Build Homes

Support independent journalism
Subscribe to News24 for just R75 per month to read all our investigative and in-depth journalism.
Subscribe
Already a subscriber? Sign in